Bolån

compricer bolan

Ränta: Beror på bank

Lånebelopp: Beror på bank

stabelo

Ränta: Från 2,86%

Lånebelopp: 100 000 - 10 000 000 kr

hypoteket

Ränta: Från 2,86 %

Lånebelopp: 200 000 - 9 500 000 kr

Ett bolån är ett lån som en person tar från en bank eller annan långivare för att köpa ett hus. Lånet har en säkerhet i huset, vilket innebär att om personen inte betalar tillbaka lånet kan banken ta tillbaka huset.

Ett bolån har vanligtvis en löptid på 50 eller 100 år, under vilken låntagaren gör månadsbetalningar till långivaren. Ett bolån kan vara antingen med bunden ränta eller med rörlig ränta. Med ett lån med fast ränta är räntan densamma under hela lånetiden. Med ett lån med rörlig ränta kan räntan stiga eller sjunka beroende på marknadsförhållandena.

En person måste vanligtvis göra en insättning på minst 15 % av husets värde för att få ett bolån. Insatsen kan vara en kombination av sparade pengar eller försäljning.

När en person tar ett bolån tar han eller hon också på sig en skuld. Skulden är det belopp som personen är skyldig banken plus ränta. Räntan tas ut på det utestående saldot av lånet, vilket innebär att ju mer pengar personen lånar, desto mer ränta måste han eller hon betala.

Bolån kan användas för en mängd olika ändamål, till exempel för att köpa ett hus, refinansiera ett befintligt lån eller användas för att lösa och därmed samla ihop privatlån.