Hypoteket

Hypoteket – ett helt vanligt bolån på ett helt nytt sätt

Hypoteket har sedan mars 2018 hjälpt tusentals svenska hushåll att sänka sina boendekostnader genom ett enkelt och smidigt bolån med låg ränta. Hypoteket erbjuder alla samma låga ränta så att du slipper förhandla med banken för att sänka din ränta.

Information om Hypoteket

Lånebelopp: 200 000 - 9 500 000 kr

Ränta: Från 2,86 %

Uppläggningsavgift:

Samma låga ränta till alla

Hypoteket erbjuder samma låga bolåneränta till alla sina kunder. Det tycker vi är enkelt och schysst. De kan hålla låga räntor eftersom de inte har samma kostnader som en storbank – de har inget kontorsnät eller gamla IT-system att ta hänsyn till, utan de startade med ett vitt papper och tog fram ett enkelt och smidigt bolån, så som de själva ville att det skulle fungera. Deras personal finns redo att hjälpa dig som kund via telefon eller chatt varje vardag kl 08-18. Personalen är utbildad och licensierad inom bolånegivning. Deras process är helt digital – du behöver inte skriva på några papper utan du ansöker och skriver under lånet med BankID. Det är både smidigt och säkert.

Hypoteket är ett bostadskreditinstitut

Hypoteket är ett av de första bostadskreditinstituten i Sverige med tillstånd enligt lagen om verksamhet med bostadskrediter. Lagen inrättades 2017 efter ett EU-direktiv för att öka konkurrensen på bolånemarknaden. De lyder under samma regler som bankerna när det gäller t.ex. konsumentskydd och sekretess. Den största skillnaden mot bankerna är att Hypoteket endast arbetar med bolån, de har t.ex. inte några sparkonton eller kreditkort.

Hypotekets bolån finansieras av pensionsfonder och försäkringsbolag

Pengarna som Hypoteket lånar ut kommer från nordiska pensionsfonder och försäkringsbolag. Det är pensionskapital och försäkringspremier som ska växa och betalas ut i framtiden, t.ex. som pensionsutbetalningar. Traditionellt sett brukar dessa institutioner låna ut pengarna till banker som använder dem för att finansiera sina bolån. Nu har Hypoteket fått förtroendet att använda samma pengar för att finansiera Hypotekets bolån. För pensionsfonderna och försäkringsbolagen finns det flera fördelar – den främsta är att de får högre avkastning jämfört med när pengarna lånas ut till bankerna. För varje krona en låntagare betalar i ränta till Hypoteket kan man säga att cirka 70 öre går tillbaka till pensionsfonderna – och i förlängningen tillbaka till pensionsspararna. Hos en storbank så är förhållandet det omvända, för varje betald krona i ränta går cirka 25 öre tillbaka till pensionsfonderna och resten går till banken.

Vilka är Hypoteket? 

Hypoteket är specialister på bolån med låga räntor, en enkel och smidig digital plattform och personlig service. De har under flera år hjälpt tusentals nöjda bolånekunder att sänka sina räntekostnader och har idag lånat ut över sex miljarder kronor

Hypoteket skapades av och för bolånekunder

2013 startade Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus embryot till det som idag är Hypoteket. Då hette företaget Bolånegruppen och affärsidén var att samla stora grupper av hushåll för att gemensamt förhandla med bankerna om att sänka bolåneräntorna. Det började med familj och vänner men redan första året hade över ett tusen bolånekunder slutit upp bakom Bolånegruppen för att sätta press på bankerna att sänka bolåneräntorna. Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist började förhandla med bankerna, från de små sparbankskontoren i Skåne till storbankernas marmorhallar i Stockholm, men svaret blev oftast det samma – att banken inte var intresserad av att ta kunder från konkurrenterna genom att sänka räntan.

Vintern 2015 började Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus istället undersöka möjligheten att själva ge ut bolån. Många i branschen skrattade åt idén – ”så ni vill starta en bank?”. Svaret var dock enkelt: ”Nej, vi vill skapa ett enkelt bolån som du aldrig behöver förhandla räntan på, som du kan sköta digitalt och som aldrig ger några tråkiga överraskningar.” Dag och Carl Johan startade därefter Hypoteket tillsammans med den enda investeraren som trodde på deras vision – Schibsted.I samma veva anställdes de två första utvecklarna som byggde embryot till det som idag är Hypotekets digitala låneplattform. Två år senare, i början av 2018, lanserades Hypoteket som Sveriges första bolånegivare helt fristående från bankerna. Hypoteket var och är fortfarande idag den enda bolånegivaren som kan erbjuda en helt digital bolåneprocess där kunden kan ansöka och skriva under lånet med BankID.

Ett litet team med kunniga experter

Hypoteket består idag av ett litet sammansvetsat team som arbetar hårt för att få Sveriges nöjdaste bolånekunder. De tror på att bygga ett diversifierat team i allt från kultur till arbetslivserfarenhet och de anställer både erfaren personal från de traditionella bankerna och nyexaminerade talanger som de lär upp. Tillsammans har de över 60 års erfarenhet av bolån.

Våra bolånespecialister är SwedSec-licensierade vilket betyder att de har genomgått ett licensieringstest hos en oberoende aktör för att säkerställa att de lever upp till de kunskapskrav som ställs av Finansinspektionen.

En del av något större

Schibsted investerade i Hypoteket redan 2016 när affärsidén fortfarande var i sin linda. Idag är mediekoncernen den största ägaren i bolaget med en stark fokus på långsiktig tillväxt.

Schibsted är Nordens största mediehus som under senare år börjat fokusera mer och mer på investeringar i privatekonomiska tjänster. Andra bolag som ägs av Schibsted är t.ex. Compricer, Lendo, Blocket, Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Schibsteds ägande ger Hypoteket en finansiell trygghet och en långsiktig ägarstruktur vilket behövs på bolånemarknaden.

Är Hypotekets bolån lika tryggt som hos en vanlig bank? 

Hypoteket är ett bostadskreditinstitut och ger ut ett helt vanligt bolån precis som vilken bank som helst. De har tillstånd av Finansinspektionen och står under samma konsumentskyddsregler som en bank och kan ge ut lika trygga och säkra bolån.

Hypotekets erbjudande

Ansök enkelt med BankID, de hjälper dig längs vägen. Inga långa bankmöten, inga lönlösa ränteförhandlingar – hos oss får alla samma låga ränta.

Ett enkelt & smidigt bolån 

  • Lika boräntor för alla, inga förhandlingar 
  • Kostnadsfritt och enkelt att flytta ditt bolån 
  • Digital ansökan om bolån utan bankmöten

65% belåningsgrad

Hypoteket lånar ut bolån upp till 65% av bostadens värde. Om din bostad t.ex. värderas till två miljoner kr lånar Hypoteket ut upp till 1,3 miljoner kr.

Hus & bostadsrätter

De lånar ut bolån till hus och bostadsrätter, men tyvärr inte till skogs- och lantbruksfastigheter.

Kreditprövning

Hypoteket gör en kreditprövning av alla kunder innan de beviljat ett bolån. Syftet med kreditprövningen är att säkerställa att du har möjlighet att betala ditt bolån.

Exempel: Ett bolån på 1 000 000 kr med 1.25% rörlig ränta (1.26% effektiv ränta) och 1% amortering per år kostar 1875 kr/mån i ränta och amortering (före ev. skatteavdrag). Räntekostnaden sjunker varje månad i takt med att lånet amorteras ned. Totalt belopp att betala under lånetiden (30 år) är 1318906 kr.

Hur länge ska jag binda min bolåneränta?

På Hypoteket erbjuder de olika räntebindningsperioder på våra bolån, från 3 månader (kallas ofta rörlig) till 5 år. Bindningstiden är helt enkelt hur länge räntan hålls konstant innan den justeras (utifrån t.ex. hur andra räntor har rört sig sen sist).

Hur länge man ska binda sin ränta är en ständig fråga som egentligen bara du som kund kan svara på. Det handlar om att väga fördelarna med en kort bindningstid mot fördelarna med en längre bindningstid. Om du är osäker på vad som är bäst för dig kan du alltid prata med våra bolånespecialister när du ansöker om att flytta ditt bolån – de kommer förklara alla för- och nackdelar i detalj.

Vad är ett bolån?

Ofta har man inte råd att köpa en fastighet eller en bostadsrätt för egna sparade pengar. Då kan man låna en del av beloppet och det är detta vi kallar bolån. 

Vanligtvis tar du ett bolån samtidigt som du köper en ny fastighet eller bostadsrätt. Då behöver du lånet på tillträdesdagen (den dag du får tillträde till fastigheten eller bostadsrätten) för att betala säljaren. Du kan också ta ett bolån för ett hus eller bostadsrätt som du redan äger, t.ex. om du vill bygga ut eller renovera. Du kan också flytta ett bolån som du redan har hos en bank till en annan långivare. Då kan man säga att du tar ett nytt bolån hos den nya långivaren och använder pengarna till att betala tillbaka bolånet hos den gamla banken. 

På Hypoteket är det för tillfället endast möjligt att flytta bolån som du redan har hos en annan bank till Hypoteket.

Vad innebär det att bostaden pantsätts?

När du tar ett bolån så pantsätter du din bostad som säkerhet för lånet. Det betyder att du skriver under på att om du inte skulle kunna betala tillbaka ditt bolån får långivaren kräva att du säljer din bostad för att betala tillbaka lånet. Det ger helt enkelt en större säkerhet för långivaren att denne ska få tillbaka sina pengar. Därför kan långivaren ge en lägre ränta till dig. 

När det gäller fastigheter sker pantsättningen genom att de pantbrev som finns för fastigheten lämnas över till långivaren. Detta sköts nu för tiden i ett digitalt pantbrevsregister som Lantmäteriet hanterar. Det kan hända att fastigheten saknar pantbrev och då behöver man ta ut nya. Det hjälper vi dig med om du tar ett bolån hos oss. Om du lånar för en bostadsrätt så pantsätts istället rätten att bo i lägenheten. Detta sker genom att bostadsrättsföreningen antecknar i sin lägenhetsförteckning av bostadsrätten har pantsatts till långivaren. 

Vad är amortering?

Att amortera betyder att du betalar tillbaka en del av ditt bolån. Vanligtvis amorterar du en del av lånet varje månad. På så sätt minskar lånebeloppet och därför sjunker också räntekostnaden varje månad. Man kan se amortering som ett slags sparande i din bostad. Ju mer du amorterar, desto mindre blir ditt bolån och desto mindre påverkas du om t.ex. räntorna skulle stiga i framtiden.

Skydda dig mot oförutsedda händelser med Hypotekets låneskydd

Nu kan du lägga till ett låneskydd för ditt bolån hos Hypoteket. Låneskydd är en försäkring som hjälper dig om något oväntat skulle inträffa. Det kan vara en trygghet för dig och dina närstående. Hypoteket erbjuder två olika låneskydd och du kan välja att teckna ett av dem eller båda två för ett komplett skydd. Hypoteket tar inte ut någon uppläggningsavgift för låneskydden och de har ingen bindningstid.

Om du har frågor om låneskydd eller vill teckna ett låneskydd kan du göra det genom att ringa till Hypotekets bolånespecialister på 010 – 150 70 00.

Hypotekets kundservice

Telefon: 010 150 70 00

E-post: [email protected]

Fakta om Hypoteket

Lånebelopp: 200 000 – 9 500 000 kr

Återbetalningstid: 1 – 20 år

Företagsnamn: Hypoteket Bolån Sverige AB

Org nr: 556928-1156