Brocc

Brocc erbjuder lån samt inlåning

Brocc öppnar upp privatlånemarknaden för privata investerare. Tillsammans med privatpersoner vill Brocc bryta bankernas monopol. Med Brocc blir låntagare till sparare. Som kund har du full kontroll och kan själv påverka ditt pris och dina villkor. Brocc, som tidigare hette Sparlån, gör en stor satsning med peer-to-peer-lån där man vill göra det möjligt för privata aktörer att investera i privatlånemarknaden.

Brocc startade sin verksamhet redan 2014 och var den första aktören i Sverige att få tillstånd från Finansinspektionen att förmedla lån mellan privatpersoner. 

Sedan starten har avkastningen varit positiv för samtliga investerare på plattformen, och under 2017 så gavs investerarna en genomsnittlig avkastning på 8,3 procent.

Information om Lendo

Lånebelopp: 10 000 - 350 000 kr

Ränta: 3,25% - 18,99%

Uppläggningsavgift: 500 kr

Antal kreditgivare: st

Broccs erbjudande

Brocc agerar som ett kreditinstitut och beviljar lån med samma kriterier som vilket annat institut som helst. Företaget regleras av finansinspektionen och måste förhålla sig till samma regler som alla andra på marknaden. Självklart ligger detta i alla parters intresse då en kreditförlust inte är bra för någon. Brocc har inte som syfte att expandera kreditgivningarna för att nå nya grupper. Man  försöker istället konkurrera med bättre villkor för låntagarna och erbjuda rättvisa räntor.

Det som gör Brocc unikt är hur själva finansieringen av de beviljade lånen går till. Här är det privatsparare som går in med kapitalet. Genom att öppna ett konto och göra en insättning på minst 10 000 kr så kan man som kund sedan själv välja vilken typ av lån man vill investera i. 

Brocc erbjuder ett smartare sätt att låna och spara som är bra för alla utom för banken. 

För att bli beviljad lån behöver du godkännas vid en kreditprövning. Du som ansöker måste till exempel vara 20 år fyllda, vara skriven i Sverige sedan minst tre år tillbaka, ha en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar. 

Lånen som görs hos Brocc är av typen privatlån. Summorna varierar mellan 10 000 kr – 350 000 kr. Lånen görs utan säkerhet, vilket innebär att låntagarna inte behöver panta sina tillgångar, som bostad eller bil, för att kunna ta lån. Det som avgör om en person blir godkänd som låntagare baseras på dennes kreditvärdighet och vilken återbetalningsförmåga den bedöms ha. Räntan för lånet sätts individuellt och utifrån vilken riskklass låntagaren tillhör.

Hur lånar jag?

Börja med att ange önskat lånebelopp och återbetalningstid för att beräkna din månadskostnad. Fyll sedan i dina personuppgifter enligt formuläret och välj sedan Ansök. Därefter genomför Brocc en kreditprövning. Om din återbetalningsförmåga är god beviljas din ansökan och du går vidare i processen. Du kan då signera skuldebrevet med hjälp av BankID så att våra kredithandläggare kan granska din låneansökan. Efter detta kommer du få ett mail med ett beslut angående din ansökan.

Vad är det som avgör vilken ränta jag får låna till?

Räntan sätts utifrån en uppskattning av din personliga återbetalningsförmåga. I bedömningen tas bland annat hänsyn till ålder, inkomst, hur du bor, civilstatus och anställningsform. Om du har en medlåntagare påverkar det räntan positivt.

Räntan ligger mellan 3,25% – 18,99% beroende på vad som har bestämts. Då lånet är ett annuitetslån innebär det att en viss andel av det, inklusive ränta, ska återbetalas varje månad.

Kan jag få en betalningsfri månad hos Brocc?

Ja, det kan man. Brocc har möjlighet att erbjuda 4 st betalfria månader per år (en gång i kvartalet) förutsatt att du har betalat in dina avier i tid under 6 månader och kan uppge en godtagbar anledning.

Hur länge får jag låna pengarna?

Brocc förmedlar lån som löper från 6 månader upp till 15 år.

Vad händer om jag inte kan betala?

Om du inte betalar din faktura på utställt förfallodatum får du först en påminnelse. Om fakturan inte betalas efter påminnelsen skickas ärendet vidare för hantering av inkassobolaget Lowell (Tidigare Lindorff). Efter 12 dagar skickar Lowell ut en ny faktura och då tillkommer påminnelseavgift samt dröjsmålsränta.

Hur ansöker jag om Låneskydd?

När du signerar ditt låntagaravtal kan du även teckna ett Låneskydd vilket är en försäkring som träder i kraft ifall du förlorar ditt jobb eller blir sjuk och inte kan betala ditt lån.

Så här ansöker man om lån hos Brocc

Brocc erbjuder en enkel och smidig process på sin hemsida. Skicka in din ansökan genom deras hemsida. Specificera vilket belopp du önskar låna och ange dina personliga uppgifter. För din säkerhet används BankID där du identifierar och verifierar att du är rätt person. 

Låneansökningarna görs genom Brocc’s hemsida eller kommer in via lånjämförelsesidor där privatpersoner kan göra jämförelser över räntorna på lån. När låneansökan har inkommit granskas den av Brocc och låneansökaren kommer indelas i en riskklass och bli tilldelad en ränta. Det görs både med hjälp av Upplysningscentralen, men också av deras egna handläggare.  Lånet betalas ut först efter att en ytterligare kontroll har gjorts med Kronofogdemyndigheten. Anledningen till detta är för att försäkra sig om att inga ärenden har inkommit till dem under tiden som handläggningen har pågått hos Brocc.

Kundservice

E-postadress [email protected]

Telefon: 08-501 215 80